DALENS EKORN OG SPURVEHAUKER

Norge • 19.-22. september 2019

Ta sjansen, og fotografér spurvehauker og ekorn

fra spesialbygde skjul i fantastisk natur. 

Følg med Zoom Fotoreiser og naturfotografene Tom Dyring og Gunnar Aus til Dalen i en inspirerende workshop for å fotografere ekorn og spurvehauk fra spesialbygde skjul i Dalens fantastiske natur. Grip sjansen til å utvikle din fotografering i ett av Norges mest profilerte områder for dyr- og naturfoto, et sted hvor både BBC og National Geographic har filmet gjentatte ganger.

Workshopen høydepunkter :

 • Dalens fantastiske natur
 • Fotografer spurvehauk og ekorn på nært hold
 • Fotografering fra skjul med blits
 • Medvirkning og veiledning fra Tom Dyring og Gunnar Aus gjennom hele workshopen
 • Foredrag og workshops med Tom Dyring og Gunnar Aus

FOTOGRAFER

Tom Dyring er profesjonell norsk naturfotograf og har ville dyr som sitt spesialområde. Han er medlem av Norske Naturfotografer (NN) og arbeider med ulike prosjekter over hele verden med fler enn 100 reisedøgn i året i felt. Tom har mottatt en rekke internasjonale utmerkelser og premier for sine bilder, herunder bla. Nordic Nature Photo Contest, British Birds, Siena SIPA, Asferico, Oasis, Navara og Concours Photo de Namur. Han har også hatt en rekke utstillinger i Norge og i sammenheng med internasjonale fotokonkurranser og festivaler.

www.tomdyring.com

Gunnar Aus er svensk naturfotograf med interesse for skandinaviske motiv. Han fotograferer det meste i naturen, men har en forkjærlighet for fugler og arbeider mye med blitsfotografering. Gunnar er medlem av Svenska Naturfotograferne (N) og har gitt ut to bøker om fuglefotografering : «Fotografere fåglar» og «Fokus på fåglar», begge utgitt på Hammars Förlag. En artikkel om blitsfotografering er publisert i det norske tidsskriftet «Natur og Foto» i september 2018. Gunnar Aus fikk tittelen «Årets fotograf» ved Riksförbundet Svensk Fotografis Riksfotoutställning 2018

www.naturfotograferna.se/index.php/gunnar-au

FOTOGRAFENES BISTAND FØR OG UNDER WORKSHOPEN

På alle våre reiser og workshops medvirker en merittert fotograf som en fototeknisk vert og for å hjelpe deg til på utvikle deg som fotograf. For å gjøre dette på best mulig måte vil du både før ogunderi selve workshopen få hjelp av Tom og Gunnar.

Før workshopen: Allerede før workshopen har du mulighet til å sende inn et antall bilder som representerer din fotografering. Dette gjør det lettere for Tom og Gunnar å tilpasse veiledning og råd på dine egne premisser.

Under workshopen: Under Toms og Gunnars ledelse kommer vi til å bruke mye tid på fotografering i felt, noe som gir anledning til individuelle råd og fototips og mulighet til å utnytte de beste lysforholdene. I løpet av workshopen kommer vi til å prate om bildekomposisjon, lyset i bildene, teknikk mm. Samt ha bildevurderinger med konstruktiv kritikk.

DALEN VILLMARKSSENTER

I hjertet av Telemark ligger Dalen Villmarkssenter som tilbyr unike muligheter for dyr- og naturfoto for både nybegynnere og erfarne fotografer. I spektakulære naturområder er det etablert seks faste kamuflasjer som muliggjør varierte fotomuligheter med tanke på både dyr og miljø. Avhengig av tid på året kan man fotografere alt fra kongeørn og spurvehauk til ugler, mindre fugler og pattedyr. Stedet har gjennom årene tiltrukket seg mengder av internasjonale fotografer, og til og med BBC og National Geographic har filmet i området.

For mer informasjon se: www.dalenvillmarkssenter.no

PROGRAM

De fleste fotografer foretrekker å ordne transport til Dalen på egen hånd. Vi har derfor valgt ikke å inkludere dette i prisen. Det må påregnes ca 4,5 times kjøring fra Oslo. Dersom du vil komme en dag tidligere og bli lenger enn workshopen hjelper vi gjerne med å booke nødvendig overnatting på Dalen.

TORSDAG 19. SEPTEMBER 201

Vi innleder workshopen i Dalen med en felles lunsj der du møter Tom Dyring, Gunnar Aus og en representant fra Zoom Fotoreiser. Etter lunsjen får vi en inspirerende presentasjon av Tom og Gunnar som vil vise bilder fra Dalen, orientere om skjul og opplegg, hva vi kan forvente oss i de kommende dagene og de utfordringene vi vil bli utsatt for. Ettermiddagen brukes til en første fotoøkt i skjulene. På kvelden spiser vi en felles velkomstmiddag og det vil være tid for bilderedigering. (L,M)

FREDAG – LØRDAG 20. – 21. SEPTEMBER 2019

I de neste dagene vil vi fotografere ekorn, spurvehauk, nøtteskriker og andre dyr fra kamuflasjer i Dalens spektakulære omgivelser. Vi fotograferer når lyset og omstendighetene er best. Fra faste og mobile skjul får du mulighet til å fotografere et fascinerende skuespill når spurvehaukene på en nesten leken måte jager og angriper nøtteskrikene. Dette gir mulighet til unike actionbilder av spurvehauk og nøtteskrike som man knapt finner noe annet sted i Europa. Spurvehaukene er mest aktive om morgenen og formiddagen, mens aktiviteten reduseres ut over ettermiddagen.

Ekorn forekommer regelmessig ved et par av de skjulene vi har tilgang til. Det er raske krabater som er morsomme å fotografere, men også vanskelige. Vi vil prøve å benytte blits for å fryse raske bevegelser og for å kombinere blits med naturlig lys når naturen ikke er så gavmild med det fine lyset. Det å fotografere fra skjulene er en utmerket måte å utvikle sin bildeforståelse og trene på bildekomposisjon.

Under våre fotoøkter i felt kommer vi til å dele opp gruppen slik at alle får mulighet til å fotografere både ekorn og spurvehauk og få veiledning av både Tom og Gunnar. På kveldene er det anledning til å arbeide med bildebehandling med personlig veiledning av Tom og Gunnar, som hele tiden vil være tilgjengelig for veiledning. Vi kommer også til å gå gjennom bildene fra våre deltagere med felles bildevurderinger og konstruktiv kritikk fra Tom og Gunnar (F, L, M)

SØNDAG 22. SEPTEMBER 2019

Vi innleder workshopens siste dag med en morgenøkt i felt, og kanskje får vi mulighet til å fotografere haukene som svever over vannflaten i morgentåken, en fin naturopplevelse og en mulighet til vakre bilder. Som ved de andre dagene er Tom og Gunnar hele tiden disponible for personlig veiledning. (F, L, M)

HVA INNEBÆRER 
EN ZOOM-REISE?

Zoom Fotoreiser tilbyr Nordens bredeste utvalg av fotoreiser – der du kan utvikle deg og la deg inspirere som fotograf.

Vi tilbyr reiser og workshops i forskjellige fotosjangere, fra korte foto-vandringer til lengre reiser rundt om i verden.

VELKJENTE FOTOGRAFER

En velkjent og dyktig fotograf medvirker alltid under hele reisen for å hjelpe deg til og utvikle deg til å bli en bedre fotograf

SPESIFISERT OVERNATTING

Du vet allerede når du bestiller hvilke hoteller du skal bo på, og at disse er av høy standard.

ZOOM-REPRESENTASJON

En reiseleder fra Zoom er tilstede på alle reiser og styrer all logistikk under turen, slik at fotografen kan fokusere 100% på deg - og din fotografering.

PRIS

Pris pr person SEK; 10.850:-

Prisen inkluderer:

 • Fire dagers workshop under ledelse av Tom Dyring og Gunnar Aus
 • Overnatting i delt dobbeltrom på Dalen Villmarkssenter
 • Måltider iht. program (angis med F = frokost, L = lunsj, M = middag)
 • Alle aktiviteter iht. program
 • Medvirkning fra Tom Dyring og Gunnar Aus i hele workshopen
 • Foredrag og bilderedigering med Tom Dyring og Gunnar Aus under hele workshopen
 • Praktisk reiseinformasjon før workshopen
 • Moms og ev. hotellskatt

Priset inkluderer ikke:

 • Enkeltromstillegg  SEK: 3.800:- (enkeltrom kan avh. av antall deltagere være vanskelig)
 • Transport til Dalen
 • Alle kostnader av personlig karakter som ev. alkohol, brus, telefon etc

 

FAKTA

Målgruppe: Dyre- og naturfotografer som vil utvikle sin fotografering. For å få maksimalt utbytte av workshopen anbefaler vi en viss erfaring

Utstyr: Avhengig av værforhold kan kamera med toleranse for høyere ISO verdier være en fordel ved spurvehauk-fotograferingen. For spurvehauk anbefales et teleobjektiv rundt 400 mm, men både 300 mm og 600 mm vil kunne være verdifulle. I de faste kamuflasjene må medbringes eget stativhode og avhengig av antall fotografer vil det være mulighet for å montere 2 stativhoder pr. fotograf. I kamuflasjetelt må også medbringes eget stativ. Det må påregnes en viss gangavstand til kamuflasjene. Ta med høye gummistøvler, regntøy og varme klær.

For ekorn-fotografering anbefaler vi som minimum en blits montert på kamera med TTL blitsledning, men helst flere blitser med noen form for fjernstyring. Stativ kan også her være bra samt muligens en laptop med Photoshop og/eller Lightroom.

Øvrig: For mer informasjon om Zoom Fotoresor, leveransevilkår etc : se vår web under «Øvrig»

BOOKING

Klikk på link nedfor for å komme til booking siden for denne reisen. Du er også velkommen til å ringe oss på telefon +46 47046640.

Foto: Tom Dyring, Gunnar Aus

Ta sjansen og fotografér spurvehauk og ekorn fra spesialbygde skjul i fantastisk natur.

Følg med Zoom Fotoreiser og naturfotografene Tom Dyring og Gunnar Aus til Dalen i en inspirerende workshop for å fotografere ekorn og spurvehauk fra spesialbygde skjul i Dalens fantastiske natur. Grip sjansen til å utvikle din fotografering i et av Norges mest profilerte områder for dyr- og naturfoto, et sted hvor både BBC og National Geographic har filmet gjentatte ganger.

Workshopen høydepunkter :

 • Dalens fantastiske natur
 • Fotografere spurvehauk og ekorn på nært hold
 • Fotografering fra kamuflasjer med blits
 • Medvirkning og veiledning fra Tom Dyring og Gunnar Aus gjennom hele workshopen
 • Foredrag og workshops med Tom Dyring og Gunnar Aus

FOTOGRAFER

Tom Dyring er profesjonell norsk naturfotograf og har ville dyr som sitt spesialområde. Han er medlem av Norske Naturfotografer (NN) og arbeider med ulike prosjekt over hele verden med fler enn 100 reisedøgn i året i felt. Tom har mottatt en rekke internasjonale utmerkelser og premier for sine bilder, herunder bla. Nordic Nature Photo Contest, British Birds, Siena SIPA, Asferico, Oasis, Navara og Concours Photo de Namur. Han har også hatt en rekke utstillinger i Norge og i sammenheng med internasjonale fotokonkurranser og festivaler.

www.tomdyring.com

Gunnar Aus er svensk naturfotograf med interesse for skandinaviske motiv. Han fotograferer det meste i naturen, men har en forkjærlighet for fugler og arbeider mye med blitsfotografering. Gunnar er medlem av Svenska Naturfotograferne, og har gitt ut to bøker om fuglefotografering: «Fotografere fåglar» og «Fokus på fåglar», begge utgitt på Hammars Förlag. En artikkel om blitsfotografering er publisert i det norske tidsskriftet «Natur og Foto» i september 2018. Gunnar Aus fikk tittelen «Årets fotograf» ved Riksförbundet Svensk Fotografis Riksfotoutställning 2018

www.naturfotograferna.se/index.php/gunnar-au

FOTOGRAFENES BISTAND FØR OG UNDER WORKSHOPEN

På alle våre reiser og workshops medvirker alltid en merittert fotograf som en fototeknisk vert og for å hjelpe deg til å utvikle deg som fotograf. For å gjøre dette på best mulig måte vil du både før og under selve workshopen få hjelp av Tom og Gunnar.

Før workshopen: Allerede før workshopen har du mulighet til å sende inn et antall bilder som representerer din fotografering. Dette gjør det lettere for Tom og Gunnar å tilpasse veiledning og råd på dine egne premisser.

Under workshopen: Under Toms og Gunnars ledelse kommer vi til å bruke mye tid på fotografering i felt, noe som gir anledning til individuelle råd og fototips og mulighet til å utnytte de beste lysforholdene. I løpet av workshopen kommer vi til å prate om bildekomposisjon, lyset i bildene, teknikk mm. Samt ha bildevurderinger med konstruktiv kritikk.

DALEN VILLMARKSSENTER

I hjertet av Telemark ligger Dalen Villmarkssenter som tilbyr unike muligheter for dyr- og naturfoto for både nybegynnere og erfarne fotografer. I spektakulære naturområder er det etablert seks faste skjul som muliggjør varierte fotomuligheter med tanke på både dyr og miljø. Avhengig av årsdtid kan man fotografere alt fra kongeørn og spurvehauk til ugler, mindre fugler og pattedyr. Stedet har gjennom årene tiltrukket seg mengder av internasjonale fotografer, og til og med BBC og National Geographic har filmet i området.

För mer information se: www.dalenvillmarkssenter.no

PROGRAM

De fleste fotografer foretrekker å ordne transport til Dalen på egen hånd. Vi har derfor valgt ikke å inkludere dette i prisen. Det må påregnes ca 4,5 times kjøring fra Oslo. Dersom du vil komme en dag tidligere og bli lenger enn workshopen hjelper vi gjerne med å booke nødvendig overnatting på Dalen.

TORSDAG 19. SEPTEMBER 2019

Vi innleder workshopen i Dalen med en felles lunsj der du møter Tom Dyring, Gunnar Aus og en representant fra Zoom Fotoreiser. Etter lunsjen får vi en inspirerende presentasjon av Tom og Gunnar som vil vise bilder fra Dalen, orientere om skjul og opplegg, hva vi kan forvente oss i de kommende dagene og de utfordringene vi vil møte. Ettermiddagen brukes til en første fotoøkt i skjulene. På kvelden spiser vi en felles velkomstmiddag og det vil være tid for bilderedigering. (L,M)

FREDAG – LØRDAG 20. – 21. SEPTEMBER 2019

I de neste dagene vil vi fotografere ekorn, spurvehauk, nøtteskriker og andre dyr fra skjul i Dalens spektakulære omgivelser. Vi fotograferer når lyset og omstendighetene er best. Fra faste og mobile skjul får du mulighet til å fotografere et fascinerende skuespill når spurvehaukene på en nesten leken måte jager og angriper nøtteskrikene. Dette gir mulighet til unike actionbilder av spurvehauk og nøtteskrike som man knapt finner noe annet sted i Europa. Spurvehaukene er mest aktive på morgenen og formiddagen, mens aktiviteten reduseres ut over ettermiddagen.

Ekorn forekommer regelmessig ved et par av de skjulene vi har tilgang til. Det er raske krabater som er morsomme å fotografere, men også vanskelige. Vi vil prøve å benytte blits for å fryse raske bevegelser og for å kombinere blits med naturlig lys når naturen ikke er så gavmild med det fine lyset. Det å fotografere fra skjul er en utmerket måte å utvikle sin bildeforståelse og trene på bildekomposisjon.

Under våre fotoøkter i felt kommer vi til å dele opp gruppen slik at alle får mulighet til å fotografere både ekorn og spurvehauk og få veiledning av både Tom og Gunnar. På kveldene er det anledning til å arbeide med bildebehandling med personlig veiledning av Tom og Gunnar, som hele tiden vil være tilgjengelig for veiledning. Vi kommer også til å gå gjennom bildene fra våre deltagere med felles bildevurderinger og konstruktiv kritikk fra Tom og Gunnar (F, L, M)

SØNDAG 22. SEPTEMBER 2019

Vi innleder workshopens siste dag med en morgenøkt i felt, og kanskje får vi mulighet til å fotografere haukene som svever over vannflaten i morgentåken, en finn naturopplevelse og en mulighet til vakre bilder. Som ved de andre dagene er Tom og Gunnar hele tiden disponible for personlig veiledning. (F, L, M)

HVA INNEBÆRER 
EN ZOOM-REISE?

Zoom Fotoreiser tilbyr Nordens bredeste utvalg av fotoreiser – der du kan utvikle deg og la deg inspirere som fotograf.

Vi tilbyr reiser og workshops i forskjellige fotosjangere, fra korte foto-vandringer til lengre reiser rundt om i verden.

VELKJENTE FOTOGRAFER

En velkjent og dyktig fotograf medvirker alltid under hele reisen for å hjelpe deg til og utvikle deg til å bli en bedre fotograf

SPESIFISERT OVERNATTING

Du vet allerede når du bestiller hvilke hoteller du skal bo på, og at disse er av høy standard.

ZOOM-REPRESENTASJON

En reiseleder fra Zoom er tilstede på alle reiser og styrer all logistikk under turen, slik at fotografen kan fokusere 100% på deg - og din fotografering.

PRIS

Pris pr person SEK; 10.850:-

Prisen inkluderer:

 • Fire dagers workshop under ledelse av Tom Dyring og Gunnar Aus
 • Overnatting i delt dobbeltrom på Dalen Villmarkssenter
 • Måltider iht. program (angis med F = frokost, L = lunsj, M = middag)
 • Alle aktiviteter iht. program
 • Medvirkning fra Tom Dyring og Gunnar Aus i hele workshopen
 • Foredrag og bilderedigering med Tom Dyring og Gunnar Aus under hele workshopen
 • Praktisk reiseinformasjon før workshopen
 • Moms og ev. hotellskatt

Priset inkluderer ikke:

 • Enkeltromstillegg  SEK: 3.800:- (enkeltrom kan, avhengig av antall deltakere, være vanskelig)
 • Transport til Dalen
 • Alle kostnader av personlig karakter som ev. alkohol, brus, telefon etc

 

FAKTA

Målgruppe: Dyr- og naturfotografer som vil utvikle sin fotografering. For å få maksimalt utbytte av workshopen anbefaler vi en viss erfaring

Utstyr: Avhengig av værforhold kan kameraer med toleranse for høyere ISO verdier være en fordel ved spurvehauk-fotograferingen. For spurvehauk anbefales et teleobjektiv rundt 400 mm, men både 300 mm og 600 mm vil kunne være verdifulle. I de faste skjulene må du benytte eget stativhode, og avhengig av antall fotografer vil det være mulighet for å montere 2 stativhoder pr. fotograf. I kamuflasjetelt må også medbringes eget stativ. Det må påregnes en viss gangavstand til skjulene. Ta med høye gummistøvler, regntøy og varme klær.

For ekorn-fotografering anbefaler vi som minimum en blits montert på kamera med TTL blitsledning, men helst flere blitser med noen form for fjernstyring. Stativ kan også her være bra samt muligens en laptop med Photoshop og/eller Lightroom.

Øvrig: For mer informasjon om Zoom Fotoreiser, leveransevilkår etc : se vår web under «Øvrig»

BOOKING

Klikk på link nedfor for å komme til bookingsiden for denne reisen. Du er også velkommen til å ringe oss på telefon +46 470 466 40.

Foto: Tom Dyring, Gunnar Aus