BUORM
OG HUGGORM

Kvismarens våtmarker, Sverige • 13-14. april 2019

Fotografer buorm, huggorm og et rikt fugleliv ved Öby kulle og Kvismarens våtmarker.

Sakte varmer solen opp bakken og steinura ved Öby Kulle. Det begynner å røre på seg bland steiene og etter en liten stund myldrer det av buorm, inntraslete i hverandre som et garnnøste.Fotomulighetene er fantastiske. Følg med den kjente naturfotografen og Nikon-ambassadøren Roger Brendhagen til et av de beste stedene i Sverige for og fotografere buorm og huggorm ved Öby kulle ved Kvismarens våtmarker. Ettersom Kvismaren er en av Sveriges fornemste fuglesjøer med mengder av hekkende – og rastende fugler, kommer vi også til å fotografere fugler. Under helger kommer Roger til å veilede, gi bildekritikk og holde inspirerende foredrag slik at du skal kunne utvikle din fototeknikk og bli en bedre slange-fotograf.

Workshopens høydepunkter:

 • Fotografer buorm og huggorm på nært hold
 • Store mengder av fugler i Kvismarens våtmarker.
 • Fotografer i Öby kulle og Kvismarens våtmarker
 • Utfordrende fotooppgaver.
 • Medvirkning av Nikon-ambassadøren Roger Brendhagen.
 • Workshops og foredrag av Roger Brendhagen.

FOTOGRAF

Roger Brendhagen er født i Oslo men bor i dag i Nykroppa, ved Filipstad i Sverige. Roger har i de seneste 15 årene jobbet som naturfotograf på heltid, etter og ha jobbet som journalist i fem år. Med over 250 reisedager i året har Roger hela verden som sin arbeidsplass og han har reist og fotografert i alt fra Mongolia til India og Afrika. Han har vært Nikon ambassadør de siste 11 årene, og er en attraktiv foreleser – og holder mellom 80 og 100 foredrag i året..
Roger er medlem i Norske Naturfotografer/NN.

Han er også en kjent for sine workshops og foto-reiser. Roger har ledet foto-reiser rundt om i verden, blant annet til Sri Lanka, Mongolia og India. På sine workshops på Dovrefjell har Roger gjennom årene hatt over 700 deltagere.

https://brendhagen.com/

ROGERS OPPGAVER UNDER WORKSHOPEN

På samtlige av våre workshops medvirker det alltid en kjent og dyktig fotograf, hvis oppgave er å agere foto-vert og hjelpe deg til å bli en bedre fotograf

For å gjøre dette på best mulig måte kommer du til å få hjelp av Roger både før – under og etter workshopen.

FØR. Vi vil gjerne at du sender, sammen med portrettbilde, tre til fem bilder som representerer deg som fotograf. Dette gjør det det lettere for Roger og tilpasse veiledningen og fototipsene til deg, slik at du på best mulig måte kan utvikle deg som fotograf ut fra dine egne forutsetninger.

UNDER. Under Rogers ledelse kommer vi til å bruke mye tid til å fotografere ute i felt. Det gir også mange muligheter for individuelle fototips og praktiske råd innen kamerateknikk og kamerainnstillinger. Roger kommer også til å holde inspirerende foredrag for å gi deg nye idéer for din fotografering. Vi kommer også til å jobbe litt med bilderedigering.

KVISMAREN OG ÖBY KULLE

Kvismaren ligger ca to mil sydøst for Örebro og to mil øst for Kumla i Sverige. Kvismaren er et statlig naturreservat. Det er en av Sveriges fineste fuglesjøer og er en av Mellom-Sveriges viktigste hekkeplasser for våtmarksfugler. På våren kan man også finne store mengder av buorm og huggorm her, og i våtmarksområdene finnes det flere uvanlige plantearter som trives i den næringsrike sjøen. I Kvismaren finns det også mange arter av libeller. Sverige har utpekt Kvismaren til et Ramsar-område. Ramsar-konvensjonen er et internasjonalt avtale, der hensikten er å bevare, og på lang sikt bruke våtmarksområdene på en bærekraftig måte.

Området er også inn på FNs lista over internasjonalt verdifulle våtmarker. Öby kulle er et slange-reservat mitt i Kvismaren. Dette er et av Sveriges beste steder for og se – og fotografere buorm og huggorm. I april kan man se store mengder med buorm i såkalte ormegroper der de parer seg. Ormene kommer hit på høsten fra sine leveområder i nærheten. De går i dvale allerede i starten av oktober og overvintrer inne i «kullens» hulrom og gangar. Her er de beskyttet av frost og kulde. Etter parringstiden i april søker de seg ut i landskapet i området rundt Öby kulle.

Hvert år kan omkring 200 fuglearter betraktes i området. Flere av dem er sjeldne gjester – og mange av dem kommer år etter år, slik som havørn, vaktler, lappspurv, busksangere, dobbeltbekasin, turteldue, vassangere, Åkerrikse aftensfalk og vandrefalk. I området finnes det også en fuglestasjon der mer en 250000 fugler har blitt ringmerket. Kvismaren er også en viktig rasteplass for blant annet traner og gjess. Fra Öby kulle strekker det seg en sti ned mot Rysjön, der det finnes plattformer og fugletårn som gir deg muligheten til å komme tett på fuglelivet. I Rysjön hekker blant annet knekkand, horndykker, gråstrupedykker, snadderand og skjeand. I gressbeltene rundt sjøen hekker trostesangere, skjeggmeis, rørdrum og brun kjerrhauk.

For nærmere Information om Kvismaren:: Länstyrelsen

PROGRAM

Transport til Kvismaren, ca 20 km sydøst for Örebro, skjer på egenhånd.  OBS! I forhold til værforhold kan det skje forandringer i programmet – alt for å maksimere fotomulighetene denne helgen.

LØRDAG 13 APRIL 2019

Vi treffes ved Örby kulle klokken 09.00. Her blir du møtt av Roger og en representant fra Zoom Fotoresor. Før vi går opp på «Kullen» for og lete etter buorm, kommer Roger til å fortelle hva man skal tenke på før vi skal fotografere
orm – og fugl. Roger er med hele tiden og vil gi praktiske råd og tips på hvordan du skal kunne komme nærme ormene, uten å forstyrre dem.

Vi samles ved lunsjtider ved en rasteplass og spiser medbrakt lunsjpakke, mens vi går igjennom formiddagens foto-fangst. Etter lunsj begir vi oss ut på let etter flere slanger. Rundt klokken 14.00 begir vi oss inn til Örebro og vårt hotell. Efter innsjekk kommer det til å bli satt av tid til bilderedigering, før vi igjen reiser tilbake til Kvismaren for å fotografere fuglelivet.

Etter solnedgang reiser vi tilbake til hotellet for en middag og bildegjennomgang. (M)

SØNDAG 14 APRIL 2019

I dag starter vi tidig og fokuserer på det rike fuglelivet som finns rundt omkring oss. Og når solen kommer opp i horisonten får vi også muligheten for å fotografere det flotte landskapet i det myke morgenlyset.

Etter å ha innatt medbrakt frokost bruker vi tiden til å lete etter buorm igjen.
Når solen har varmet opp bakken er det tid for buormen å varme seg – og forhåpentligvis å parre seg.

Rundt lunsjtid returnerer vi til Örebro for lunsj og bilderedigering. Vi avslutter med att Roger utpeker ”workshopens bilde” som går videre til finalen i Zooms fotokonkurranse ”Årets Bilde 2019”. (F, L)

OVERNATTING

GOOD MORNING ÖREBRO***

Good Morning Hotel ligger inntil «Gustavsviks vattenpark» ved E18 i Örebro. Hotellets 67 rom har en lys og moderne innredning med TV, skrivbord samt et bad med dusj. Gratis WiFi. Good Morning Hotel tilbyr gratis parkering og en 24-timmars snacksmeny.

www.goodmorninghotels.se

HVA INNEBÆRER 
EN ZOOM-REISE?

Zoom Fotoreiser tilbyr Nordens bredeste utvalg av fotoreiser – der du kan utvikle deg og la deg inspirere som fotograf.

Vi tilbyr reiser og workshops i forskjellige fotosjangere, fra korte foto-vandringer til lengre reiser rundt om i verden.

VELKJENTE FOTOGRAFER

En velkjent og dyktig fotograf medvirker alltid under hele reisen for å hjelpe deg til og utvikle deg til å bli en bedre fotograf

SPESIFISERT OVERNATTING

Du vet allerede når du bestiller hvilke hoteller du skal bo på, og at disse er av høy standard.

ZOOM-REPRESENTASJON

En reiseleder fra Zoom er tilstede på alle reiser og styrer all logistikk under turen, slik at fotografen kan fokusere 100% på deg - og din fotografering.

PRIS

Pris per person: SEK 3 995:-

Prisen inkluderer:

 • Workshop i orm- og fuglefotografering.
 • Overnatting i delt dobbeltrom.
 • Måltider i følge programet (F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag).
 • Medvirkning av Roger Brendhagen under hele workshopen.
 • Bilderedigering, bildevurdering og foredrag av Roger Brendhagen.
 • En vert fra Zoom Fotoresor som medvirker under hele workshopen.
 • Reisebeskrivninger og informasjon før reisen.

 

Priset inkluderer ikke:

 • Transport til Kvismaren skjer på egenhånd eller via samkjøring.
 • Enkeltromstilegg: SEK 550:-
 • Kostnader av personlig karakter, som drikke til maten etc.
 • Avbestillingsforsikring/reiseforsikring, for nærmere informasjon, se vår hjemmeside under ”øvrig”.

FAKTA

Målgruppe: Fotografer som er interessert av å utvikle sine kunnskaper i orm- og fuglefotografering.

Min/maks antall: 8/14

Utstyr: Kamera med normalzoom fra 14 mm og opp til 100 mm er perfekt for ormefotografering. Har du makroobjektiv så ta gjerne med dette også. For fuglefotograferingen anbefaler vi lange teleobjektiv opp til 500mm eller mer.
Ta også med «etbeinsstativ» og/eller fotostativ hvis du har. Ta også med Laptop med bilderedigeringsprogram (Photoshop CS eller Lightroom) hvis du har.

Øvrig: For nærmere informasjon om Zoom Fotoresor, leverandørvilkår etc. se vår hjemmeside under ”Øvrig”.

ZOOMS REISEVERT

For at garantere en optimal opplevelse – og for at Roger skal kunne fokusere på å hjelpe deg og utvikle deg som fotograf, har vi alltid med en vert fra Zoom som tar hånd om alt av logistikk.

BOOKING

Du booker denne reisen ved å klikke på knappen nedenfor – eller ved å ringe oss på telefon +46 47046640.

Foto: Roger Brendhagen

Fotografer buorm, huggorm og et rikt fugleliv ved Öby kulle og Kvismarens våtmarker.

Sakte varmer solen opp bakken og steinura ved Öby Kulle. Det begynner å røre på seg bland steiene og etter en liten stund myldrer det av buorm, inntraslete i hverandre som et garnnøste. Fotomulighetene er fantastiske. Følg med den kjente naturfotografen og Nikon-ambassadøren Roger Brendhagen til et av de beste stedene i Sverige for og fotografere buorm og huggorm ved Öby kulle ved Kvismarens våtmarker.

Ettersom Kvismaren er en av Sveriges fornemste fuglesjøer med mengder av hekkende – og rastende fugler, kommer vi også til å fotografere fugler. Under helger kommer Roger til å veilede, gi bildekritikk og holde inspirerende foredrag slik at du skal kunne utvikle din fototeknikk og bli en bedre slange-fotograf.

Workshopens höjdpunkter:

 • Plåta snokar och huggormar på nära håll.
 • Mängder av fåglar i Kvismarens våtmarker.
 • Fotografera i Öby kulle och Kvismarens våtmarker
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Medverkan av Nikon-ambassadören Roger Brendhagen.
 • Workshops och föredrag av Roger Brendhagen.

FOTOGRAF

Roger Brendhagen er født i Oslo men bor i dag i Nykroppa, ved Filipstad i Sverige. Roger har i de seneste 15 årene jobbet som naturfotograf på heltid, etter og ha jobbet som journalist i fem år. Med over 250 reisedager i året har Roger hela verden som sin arbeidsplass og han har reist og fotografert i alt fra Mongolia til India og Afrika. Han har vært Nikon ambassadør de siste 11 årene, og er en attraktiv foreleser – og holder mellom 80 og 100 foredrag i året..
Roger er medlem i Norske Naturfotografer/NN.

Han er også en kjent for sine workshops og foto-reiser. Roger har ledet foto-reiser rundt om i verden, blant annet til Sri Lanka, Mongolia og India. På sine workshops på Dovrefjell har Roger gjennom årene hatt over 700 deltagere.

https://brendhagen.com/

ROGERS OPPGAVER UNDER WORKSHOPEN

På samtlige av våre workshops medvirker det alltid en kjent og dyktig fotograf, hvis oppgave er å agere foto-vert og hjelpe deg til å bli en bedre fotograf

For å gjøre dette på best mulig måte kommer du til å få hjelp av Roger både før – under og etter workshopen.

FØR. Vi vil gjerne at du sender, sammen med portrettbilde, tre til fem bilder som representerer deg som fotograf. Dette gjør det det lettere for Roger og tilpasse veiledningen og fototipsene til deg, slik at du på best mulig måte kan utvikle deg som fotograf ut fra dine egne forutsetninger.

UNDER. Under Rogers ledelse kommer vi til å bruke mye tid til å fotografere ute i felt. Det gir også mange muligheter for individuelle fototips og praktiske råd innen kamerateknikk og kamerainnstillinger. Roger kommer også til å holde inspirerende foredrag for å gi deg nye idéer for din fotografering. Vi kommer også til å jobbe litt med bilderedigering.

KVISMAREN OG ÖBY KULLE

Kvismaren ligger ca to mil sydøst for Örebro og to mil øst for Kumla i Sverige. Kvismaren er et statlig naturreservat. Det er en av Sveriges fineste fuglesjøer og

er en av Mellom-Sveriges viktigste hekkeplasser for våtmarksfugler. På våren kan man også finne store mengder av buorm og huggorm her, og i våtmarksområdene finnes det flere uvanlige plantearter som trives i den næringsrike sjøen. I Kvismaren finns det også mange arter av libeller.

Sverige har utpekt Kvismaren til et Ramsar-område. Ramsar-konvensjonen er et internasjonalt avtale, der hensikten er å bevare, og på lang sikt bruke våtmarksområdene på en bærekraftig måte.

Området er også inn på FNs lista over internasjonalt verdifulle våtmarker. Öby kulle er et slange-reservat mitt i Kvismaren. Dette er et av Sveriges beste steder for og se – og fotografere buorm og huggorm. I april kan man se store mengder med buorm i såkalte ormegroper der de parer seg.

Ormene kommer hit på høsten fra sine leveområder i nærheten. De går i dvale allerede i starten av oktober og overvintrer inne i «kullens» hulrom og gangar.

Her er de beskyttet av frost og kulde. Etter parringstiden i april søker de seg ut i landskapet i området rundt Öby kulle.

Hvert år kan omkring 200 fuglearter betraktes i området. Flere av dem er sjeldne gjester – og mange av dem kommer år etter år, slik som havørn, vaktler, lappspurv, busksangere, dobbeltbekasin, turteldue, vassangere, Åkerrikse
aftensfalk og vandrefalk

I området finnes det også en fuglestasjon der mer en 250000 fugler har blitt ringmerket. Kvismaren er også en viktig rasteplass for blant annet traner og gjess. Fra Öby kulle strekker det seg en sti ned mot Rysjön, der det finnes plattformer og fugletårn som gir deg muligheten til å komme tett på fuglelivet.

I Rysjön hekker blant annet knekkand, horndykker, gråstrupedykker, snadderand og skjeand. I gressbeltene rundt sjøen hekker trostesangere, skjeggmeis, rørdrum og brun kjerrhauk.

For nærmere Information om Kvismaren:: Länstyrelsen

PROGRAM

Transport til Kvismaren, ca 20 km sydøst for Örebro, skjer på egenhånd.  OBS! I forhold til værforhold kan det skje forandringer i programmet – alt for å maksimere fotomulighetene denne helgen.

LØRDAG 13 APRIL 2019

Vi treffes ved Örby kulle klokken 09.00. Her blir du møtt av Roger og en representant fra Zoom Fotoresor. Før vi går opp på «Kullen» for og lete etter buorm, kommer Roger til å fortelle hva man skal tenke på før vi skal fotografere
orm – og fugl. Roger er med hele tiden og vil gi praktiske råd og tips på hvordan du skal kunne komme nærme ormene, uten å forstyrre dem.

Vi samles ved lunsjtider ved en rasteplass og spiser medbrakt lunsjpakke, mens vi går igjennom formiddagens foto-fangst. Etter lunsj begir vi oss ut på let etter flere slanger. Rundt klokken 14.00 begir vi oss inn til Örebro og vårt hotell. Efter innsjekk kommer det til å bli satt av tid til bilderedigering, før vi igjen reiser tilbake til Kvismaren for å fotografere fuglelivet.

Etter solnedgang reiser vi tilbake til hotellet for en middag og bildegjennomgang. (M)

SØNDAG 14 APRIL 2019

I dag starter vi tidig og fokuserer på det rike fuglelivet som finns rundt omkring oss. Og når solen kommer opp i horisonten får vi også muligheten for å fotografere det flotte landskapet i det myke morgenlyset.

Etter å ha innatt medbrakt frokost bruker vi tiden til å lete etter buorm igjen.
Når solen har varmet opp bakken er det tid for buormen å varme seg – og forhåpentligvis å parre seg.

Rundt lunsjtid returnerer vi til Örebro for lunsj og bilderedigering. Vi avslutter med att Roger utpeker ”workshopens bilde” som går videre til finalen i Zooms fotokonkurranse ”Årets Bilde 2019”. (F, L)

OVERNATTING

GOOD MORNING ÖREBRO***

Les mer her!

HVA INNEBÆRER 
EN ZOOM-REISE?

Zoom Fotoreiser tilbyr Nordens bredeste utvalg av fotoreiser – der du kan utvikle deg og la deg inspirere som fotograf.

Vi tilbyr reiser og workshops i forskjellige fotosjangere, fra korte foto-vandringer til lengre reiser rundt om i verden.

VELKJENTE FOTOGRAFER

En velkjent og dyktig fotograf medvirker alltid under hele reisen for å hjelpe deg til og utvikle deg til å bli en bedre fotograf

SPESIFISERT OVERNATTING

Du vet allerede når du bestiller hvilke hoteller du skal bo på, og at disse er av høy standard.

ZOOM-REPRESENTASJON

En reiseleder fra Zoom er tilstede på alle reiser og styrer all logistikk under turen, slik at fotografen kan fokusere 100% på deg - og din fotografering.

PRIS

Pris per person: SEK 3 995:-

Prisen inkluderer:

 • Workshop i orm- og fuglefotografering.
 • Overnatting i delt dobbeltrom.
 • Måltider i følge programet (F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag).
 • Medvirkning av Roger Brendhagen under hele workshopen.
 • Bilderedigering, bildevurdering og foredrag av Roger Brendhagen.
 • En vert fra Zoom Fotoresor som medvirker under hele workshopen.
 • Reisebeskrivninger og informasjon før reisen.

 

Priset inkluderer ikke:

 • Transport til Kvismaren skjer på egenhånd eller via samkjøring.
 • Enkeltromstilegg: SEK 550:-
 • Kostnader av personlig karakter, som drikke til maten etc.
 • Avbestillingsforsikring/reiseforsikring, for nærmere informasjon, se vår hjemmeside under ”øvrig”.

FAKTA

Målgruppe: Fotografer som er interessert av å utvikle sine kunnskaper i orm- og fuglefotografering.

Min/maks antall: 8/14

Utstyr: Kamera med normalzoom fra 14 mm og opp til 100 mm er perfekt for ormefotografering. Har du makroobjektiv så ta gjerne med dette også. For fuglefotograferingen anbefaler vi lange teleobjektiv opp til 500mm eller mer.
Ta også med «etbeinsstativ» og/eller fotostativ hvis du har. Ta også med Laptop med bilderedigeringsprogram (Photoshop CS eller Lightroom) hvis du har.

Øvrig: For nærmere informasjon om Zoom Fotoresor, leverandørvilkår etc. se vår hjemmeside under ”Øvrig”.

ZOOMS REISEVERT

For at garantere en optimal opplevelse – og for at Roger skal kunne fokusere på å hjelpe deg og utvikle deg som fotograf, har vi alltid med en vert fra Zoom som tar hånd om alt av logistikk.

BOOKING

Du booker denne reisen ved å klikke på knappen nedenfor – eller ved å ringe oss på telefon +46 47046640.

Foto: Roger Brendhagen